ΠΟΕ ΔΟΥ

Παρασκευή,02 Δεκεμβρίου 2022

ΕΙΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχείο - Δελτία τύπου ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 25ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕ ΔΟΥ 28/12/2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 25ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕ ΔΟΥ 28/12/2011

E-mail Εκτύπωση PDF

              

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 25ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕ –ΔΟΥ

(ΑΘΗΝΑ 5-6-7/12/2011)

 

Α. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ- ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 

 • Καταγγέλλουμε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, ως πολιτικές άγριας λιτότητας, ανεργίας, περικοπών μισθών και συντάξεων, εφεδρειών και απολύσεων, διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών, φορολογικής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους καθώς επίσης και διάλυσης, του όποιου εναπομείναντος κοινωνικού κράτους.

 

 • Τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης απορρόφησαν οι κυβερνήσεις της χώρας και δεν κατάφεραν να μηχανογραφήσουν το κράτος.

 

 • Η νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας να εξετάσει τη σύσταση του απεργιακού ταμείου, στοχεύοντας στην αποτελεσματική λειτουργία αυτού.
 • Δε συμφωνούμε με το άρθρο 55 του Ν. 4002/11, που με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάσουμε» ο εκάστοτε υπουργός αποφασίζει για την τοποθέτηση των προϊσταμένων των υπηρεσιών μας.

 

 • Ο κλάδος απαιτεί αξιοκρατία και ίση αμοιβή για ίση εργασία.

 

 • Διεκδικούμε μισθολόγιο οικονομικών υπαλλήλων.

 

 • Δε δεχόμαστε το χαρακτηρισμό μας ως κρατικών υπαλλήλων.

 

 • Δε δεχόμαστε την εφεδρεία που ισοδυναμεί με απόλυση και μάλιστα με βίαιη απομάκρυνση από την υπηρεσία.

 

 • Διεκδικούμε και απαιτούμε την εξαίρεση των εφοριακών υπαλλήλων από την εφεδρεία και τον χαρακτηρισμό μας ως κρατικών υπαλλήλων, αν θέλει το πολιτικό σύστημα να υλοποιούνται οι προϋπολογισμοί.
 • Δε συμφωνούμε και δε θα συμφωνήσουμε ποτέ με τη διάλυση και το ξεπούλημα των ΔΟΥ στους ιδιώτες.

 

 • Δεν αντέχουμε άλλες μισθολογικές περικοπές και άλλη μείωση του εισοδήματος μας μέσω της φορολόγησης.

 

 • Ζητάμε ισονομία και ισοπολιτεία στη συνταξιοδότηση και στο εφάπαξ.

 

 • Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας, να αντιμετωπίσει επιτέλους ομοιόμορφα και ισότιμα τους συνταξιούχους και να αναλάβει τις ευθύνες του για την άμεση καταβολή της σύνταξης και του εφάπαξ.

 

 • Ζητάμε και απαιτούμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
 • Δε θα δεχθούμε διοικητισμούς και ρουσφετολογικές αποφάσεις.

 

 • Απαιτούμε από την Πολιτεία να αφήσει τους πειραματισμούς, τις υπαναχωρήσεις και τις παλινωδίες και να προχωρήσει άμεσα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

 • Απαιτούμε τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της δημιουργίας οργανωμένων και αξιόπιστων ελεγκτικών υπηρεσιών, χωρίς στεγανά και κλισέ που επιβάλλονται βιαίως από ξένα πρότυπα.

 

 • Το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, εκτιμούμε πως πρέπει να καταξιώνει και να μην ευτελίζει το τελευταίο όπλο άμυνας των εργαζομένων, την απεργία.

 

 • Ήμαστε σαφώς υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου και κατά απεργιών που καταλήγουν σε αυτοσκοπούς. Εκτός από τις απεργίες, υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα, τις οποίες δεν απεμπολούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε στο μαζικό χώρο, το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι το κόμμα μας. Γεγονός που σημαίνει ότι και απεργίες θα κάνουμε και καταλήψεις θα κάνουμε, οπότε το δομημένο συνδικαλιστικό κίνημα κρίνει και αποφασίσει τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

 

 • Η εικόνα των υπηρεσιών μας, λόγω των ευκαιριακών νομοθετικών ρυθμίσεων θα είναι τριτοκοσμική και βάρβαρη.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 • Να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες, από τις επιθέσεις των εξοργισμένων πολιτών.
 • Όταν αποφασίζει να νομοθετεί, να προσδιορίζει πρώτα ποιοι θα υλοποιήσουν τους νόμους και τις αποφάσεις της Διοίκησης.
 • Να καταργήσει τις ουρές, αντί να τις αυξάνει νομοθετώντας τα αυτονόητα.

 

 • Ως εργαζόμενοι, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να βρεθούμε και να είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος την εφαρμόζει.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

Όλες οι άλλες προτάσεις που είναι συναφείς ή παρεμφερείς με τις προτάσεις μας, να εξετασθούν και να ιεραρχηθούν από το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β. OXI ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ.

 

           

Η πρωτοφανής, για τα μεταπολεμικά δεδομένα, επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα ενάντια στο δημόσιο τομέα, κορυφώνεται στην περίπτωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Τα φορολογικά αντικείμενα ιδιωτικοποιούνται το ένα μετά το άλλο, οι εφορίες οδηγούνται στη διάλυση και στην απαξίωση και τα υπερκερδοφόρα κρατικά λαχεία, οδηγούνται στο ξεπούλημα αντί εξευτελιστικού τιμήματος.

           

Απέναντι σε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποίησης του φοροελεγκτικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, είμαστε όχι απλά αντίθετοι αλλά και αποφασισμένοι να αντισταθούμε. Διότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι θέσεις εργασίας μας, αλλά και τίθεται θέμα δημοκρατίας, καθώς το ελληνικό κράτος εκχωρεί σε ιδιωτικές εταιρείες, το κρίσιμο για την εθνική οικονομία, έργο των φορολογικών υπηρεσιών.

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ – ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ.

 

 

 

 

 

 

Γ. ΡΙΖΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !

            Οι αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών (και) των εφοριακών υπαλλήλων (μέσω του απαράδεκτου νέου μισθολογίου) αλλά και των λοιπών μνημονιακών περικοπών, έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης τους συναδέλφους. Οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν δει τις αποδοχές τους να κατακρημνίζονται, με τη συνολική μείωση των αποδοχών τους να ξεπερνά το 50%.

            Οι μειώσεις αυτές ανατρέπουν πλήρως τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καθιστούν πλέον αδύνατη και την πιο στοιχειώδη, αξιοπρεπή διαβίωση.

            Ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους που έχουν δάνεια, τα πράγματα είναι τραγικά. Ήδη τους τελευταίους μήνες πολλοί συνάδελφοι είχαν μηδενικά εκκαθαριστικά, με τραγικές φυσικά συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ανάγκη προστασίας τους λοιπόν είναι επιτακτική. Μην ξεχνάμε ότι η χορήγηση δανείων, έγινε με βάση τις αποδοχές προ μνημονίου και οι δανειολήπτες, εν έχουν καμία ευθύνη για τις περικοπές αυτές. Δηλαδή, εκτός από λόγους δεοντολογίας υπάρχει και η νομική βάση «διότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή των συνθηκών χωρίς ευθύνη του ενός συμβαλλομένων».

            Για όλους τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε τη μείωση των δανείων των υπαλλήλων, κατά το ίδιο ποσοστό που μειώθηκαν και οι αποδοχές τους, καθώς και την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου ποσού με μηδενικό επιτόκιο ή έστω με επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά και σύνδεση του εν λόγω υπολοίπου, με το ταμείο πρόνοιας (εκχώρηση απαιτήσεων), ώστε να καλυφθεί από το εφάπαξ που δικαιούται κάθε υπάλληλος.

            Διεκδικούμε άμεση ρύθμιση αυτού του αιτήματος .

 

Όλοι μαζί θα νικήσουμε.

 

 

 

Δ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΔΙΚΑ «ΧΑΡΑΤΣΙΑ!»

-          Οι εφοριακοί υπάλληλοι, βιώνουν με διπλά εξουθενωτικό τρόπο την κοινωνικά άδική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Από μια πλευρά υποχρεώνονται να πληρώσουν, ως εργαζόμενοι, τα άδικα «χαράτσια» (παρ΄ όλη τη δραματική μείωση των αποδοχών τους) και από την άλλη, καλούνται να υλοποιήσουν (υπό τραγικές συνθήκες πλήρους διάλυσης των υπηρεσιών) τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των απαράδεκτων αυτών «χαρατσιών».

-          Τα εκκαθαριστικά με την εισφορά «αλληλεγγύης» (βλ. κεφαλικός φόρος), η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% στο μισθό μας και το ειδικό τέλος (που καλούμαστε να πληρώσουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), σίγουρα δεν είναι τα τελευταία μέτρα!

Η ληστεία του εισοδήματός μας, η καταστροφή κάθε ελπίδας και η κατάθλιψη, στην οποία θέλουν να μας οδηγήσουν, είναι πλέον ορατή και σε τυφλούς! Συγκεκριμένα, αν αθροίσουμε τις περικοπές του νέου μισθολογίου με τις λοιπές περικοπές των τελευταίων 18 μηνών, έχουμε περικοπή του εισοδήματός μας, ως εφοριακοί υπάλληλοι, πάνω από 50% !!! Απ΄ όσα θα μας απομείνουν, μας ζητούν να πληρώσουμε με άλλους 1,5 με 2 μισθούς για τα διάφορα «χαράτσια»! Γι αυτό και λέμε, ενώνοντας τις φωνές μας, με τις φωνές των υπόλοιπων πολιτών :

 

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!»

 

      Ως σύνεδροι του 25ου συνεδρίου της ΠΟΕ – Δ.ΟΥ καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, να στηρίξουν κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον άνεργο, στον εργαζόμενο και σε κάθε πολίτη, που αδυνατεί να πληρώσει τα απαράδεκτα «χαράτσια». Είναι αυτονόητο ότι δεν υπερασπιζόμαστε τους φοροφυγάδες, τους κατόχους μεγάλης περιουσίας κλπ. Αυτοί προστατεύονται διαχρονικά από την έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ «ΧΑΡΑΤΣΙΑ»! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !

 

 

 

Ε. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ & ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Απορρίπτουμε την δημιουργία του σώματος των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης, γιατί:

A) Οδηγεί στην διάσπαση του εφοριακού κλάδου και, σε συνδυασμό με την περίφημη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου και τον περιορισμό των οργανικών θέσεων του Ν. 4024/2011 (πολυνομοσχέδιο), στέλνει στο περιθώριο, άρα και στις υποχρεωτικές μετατάξεις ή απολύσεις τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.

B) Αποτελεί μέρος της λεγόμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, στη λογική της μείωσης των δαπανών με την μείωση του προσωπικού, που επιβάλουν η τρόικα και το μνημόνιο.

Γ) Η διαδικασία, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλογής αποτελούν προσβολή και εξευτελισμό, για το σύνολο του εφοριακού κλάδου, με αποκορύφωμα τις γραπτές εξετάσεις (τα πτυχία και η επιτυχία στους διαγωνισμούς πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων), την προφορική συνέντευξη, τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των έμπειρων ελεγκτών και τα «περίφημα» συμβόλαια αποδοτικότητας.

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των σχετικών διατάξεων και την ένταξη της οργάνωσης του ελέγχου σε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., που προϋποθέτει την αξιοποίηση του συνόλου των εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ηλεκτρονική υποστήριξη του ελεγκτικού έργου, την δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, τον έλεγχο όλων των υποθέσεων και του συνόλου των φορολογουμένων, είτε άμεσα είτε σε ετήσια βάση. Τέλος, ζητούμε από τους συναδέλφους να μην επικυρώσουν τη διάσπαση του κλάδου, που επιχειρείται μέσω της δημιουργίας του νέου αυτού σώματος και καλούμε την ομοσπονδία και τους συλλόγους να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο την προσχηματική και καθ’ όλα απαράδεκτη διαδικασία επιλογής των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης.